Sprzęt ortopedyczny

Odkryj 6 roślin na wzmocnienie odporności

Odkryj 6 roślin na wzmocnienie odporności
Układ odpornościowy chroni człowieka przed drobnoustrojami - bakteriami, grzybami, wirusami. Warto go wzmacniać, żeby oprzeć się chorobom.


Oto 6 rośliny, które posiadają właściwości uzdrawiające


Żeń-szeń
(łac. Panax ginseng) - korzeń życia. Medycyny Wschodu twierdzi, że preparaty z żeń-szenia przedłużają życie i młodość. Preparaty z korzenia żeń szenia zwiększają odporność, wzmacniają przemianę materii, podnoszą aktywność organizmu, regenerują siły.

Przy wyczerpaniu, hipotermii, wycieńczeniu, schorzeniach nerwowych warto przyjmować taki środek: korzeń żeń-szenia zalać spirytusem 50% w stosunku 1:10. Odstawić na 1 tydzień. Przyjmować po 15-30 kropel 2-3 razy dziennie przed jedzeniem przez 30-40 dni, następnie zrobić przerwę na 2-3 tygodnie. W sumie przeprowadzić maksymalnie 3 kursy.


Jeżówka purpurowa
(łac. Echinacea purpurea) 0 wykazuje działanie lecznicze przy różnych bolesnych stanach, dzięki zwiększeniu naturalnych sił ochronnych organizmu. Nalewkę z jeżówki purpurowej należy przyjmować po 10-30  kropel rano i wciągu dnia przez okres 3-8 tygodni.


Imbir
(łac. Zingiber)  jest uważany za lekarstwo na wiele schorzeń, pomaga przy zawrotach głowy, poprawia trawienie. Ta przyprawa, dodawana do jedzenia, sprawia, że organizm stanie się mocny i znacznie poprawia aktywność.


W owocach rokitnika (łac. Hippophae rhamnoides) znajduje się znaczna ilość pigmentów i karotenu, witaminy E, B1, B2, P i mikroelementy, które wspomagają odporność organizmu. Pożyteczny jest nektar z rokitnika. Z przemytych jagód rokitnika wycisnąć sok. a 1 l soku wziąć 300 g cukru, ogrzewać na wolnym ogniu w emaliowanym garnku i rozcierać cukier drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odrobinę zwiększyć ogień i doprowadzić stopniowo do wrzenia (ale nie gotowa). Sok od razu przelać do wyparzonych słoików i zamknąć. Taki nektar przechowuje się w temperaturze pokojowej.


Dziki bez
(łac. Sambucus nigra) jest ceniony jako roślina, przedłużająca życie. Sok z jagód czarnego dzikiego bzu zawiera kwas askorbinowy, winny, octowy, cytrynowy, witaminę C, karoten, cukier, barwniki, olejki eteryczne i mikroelementy. Sok stosuje się przy wszystkich przeziębieniach, anemii, poprawia on poziom hemoglobiny.


Dla wzmocnienia odporności wykorzystuje się gałązki maliny (łac. Rubus).1-2 łyżki drobno pokrojonych gałązek zalać szklanką wrzątku, gotować przez 7-10 minut, następnie odstawić na 2 godziny. Przyjmować po 1-2 łyki co godzinę w ciągu dnia.

W soku granatowym znajduje się 4 razy więcej przeciwutleniaczy niż w zielonej herbacie, poza tym zwiększa on poziom hemoglobiny we krwi, wzmacnia odporność. Wystarczy pić go dla wyzdrowienia po pół szklanki każdego dnia.


Profilaktyczna mieszanka zdrowotna:

5 kg rozgniecionej żurawiny  (łac. Oxycoccus), 1 szklanka orzechów włoskich (łac. Juglans regia) i 2-3 zielone jabłka ze skórką, pokrojone w kostkę. Dodać 0,5 szklanki wody i 0,5 kg cukru. Gotować na wolnym ogniu do momentu wrzenia. Następnie przełożyć do słojów. Przyjmować dla wzmocnienia odporności po 1 łyżce rano i wieczorem, popijając herbatą.


Mieszanka roślinna na wzmocnienie odporności:

Roślinę szarotki błotnej (łac. Gnapahalium uliginosum ) wymieszać w równych częściach z melisą (łac. Melissa), korzeniem waleriany (łac. Valeriana), szyszkami chmielu (łac.Humulus),kwiatami lipy (łac. Tilia), rośliną lebiotki (łac. Origanum), serdecznikiem (łac. Leonorus cardiaca) i nasionami kolendry (łac. Coriandrum). 1 czubatą łyżkę  mieszanki zaparzyć w wyparzonym imbryczku 00,5 l wrzątku. Czajniczek owinąć ciepło i odstawić na 1,5-2 godziny, a najlepiej - na całą noc. Wypić w ciągu dnia w 2-3 dawkach. Oprócz wzmocnienia odporności ta mieszanka łagodzi arytmię, przyspieszony rytm serca.

Dla stymulacji odporności warto dodatkowo przyjmować rano na czczo świeżo przygotowany sok z marchwi, a przy skłonności do skoków ciśnienia tętniczego - sok z buraczka ćwikłowego, po 100-150 ml na dobę.

Z owoców jarzębiny (łac. Sorbus aucuparia) i dzikiej róży (łac. Rosa canina) przygotowuje się multiwitaminową herbatę. 1/2 łyżki mieszaniny zalać 2 szklankami gorącej wody, gotować przez 10 minut i odstawić na 5-6 godzin. Przyjmować po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie przed jedzeniem.