Sprzęt ortopedyczny

Soki - Witaminy przez cały rok

Soki - Witaminy przez cały rok

Dzisiejsze technologie produkcji i pakowania pozwalają przez długi czas przechowywać owocowe i warzywne soki i nektary bez utraty ich jakości i bez dodawania konserwantów. Jednak najlepszy jest świeżo wyciśnięty sok z naturalnych warzyw i owoców, najlepiej wyciskany razem z miąższem.

Sok z pomarańczy

Sok pomarańczowy przewyższa większość innych soków pod względem zawartości witaminy C, wzmacniając odporność człowieka. Jest niezastąpiony w mokrą i chłodną pogodę, kiedy istnieje wielkie niebezpieczeństwo przeziębienia. Uważa się, że optymalna dawka witaminy C wynosi 200-300 mg dziennie, a minimalna 60 mg.

Sok z grejpfruta

Sok grejpfrutowy  pobudza apetyt, poprawia proces trawienia, jest polecany przy chorobach układu żołądkowo-jelitowego, przy umysłowym i fizycznym przemęczeniu. Grejpfrut to nie tylko bogate źródło witaminy C, ale zawiera on także witaminy P,D, B1, kwas cytrynowy. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, poprawia sen.

Sok z jabłek

Sok jabłkowy  pomaga zmniejszyć zmęczenie, podnosi umysłową zdolność do prawy. Wyniki licznych badań pokazują, że substancje pektynowe, które są zawarte w jabłkach, obniżają poziom cholesterolu we krwi, spowalniają proces gromadzenia się tłuszczu. Pektyny absorbują metale ciężkie.

Sok z winogron

Sok winogronowy zawiera duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów, które zapobiegają rozkładowi w organizmie substancji białkowych, sprzyjają oszczędnemu wydatkowaniu tłuszczów. Neutralizuje substancje trujące w jelitach, wpływa na ich rozkład i usuwanie z organizmu, aktywizuje sekrecyjne działanie nerek i woreczka żółciowego.

Sok z ananasa

Sok ananasowy znakomicie łagodzi fizyczne zmęczenie, poprawia pamięć, obniża pobudliwość nerwową, Znajduje się w nim bromelina, która sprzyja rozszczepieniu białek spożywczych, które zazwyczaj rozkładają się powoli i niecałkowicie, a to znaczy, że jest on pożyteczny w walce z nadwagą. Bromelina pomaga także jelitom niszczyć trwałe i szkodliwe bakterie. Sok ananasowy jest polecany przy przeziębieniach.

Sok z granata

Sok granatowy jest bogaty w cukry, kwas cytrynowy i jabłkowy, witaminy, sole mineralne, fitoncydy. Oczyszcza narządy wewnętrzne, stymuluje krwiotwórcze funkcje, podnosi odporność. Jest niezastąpiony przy anemii, nadciśnieniu, miażdżycy i chorobach dróg żółciowych, aktywnie pomaga przy przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli. Jest pożyteczny dla kobiet w ciąży.


Soki stosowane na poszczególne dolegliwości

Z warzyw i owoców szybko przygotujemy soki, które pomagają przy wielu dolegliwościach:

  • Artretyzm - sok z dyni, sok ze szpinaku,
  • Anemia - sok z marchwi, buraka i selera,
  • Bezsenność - sok z marchwi, buraka i ogórka,
  • Hemoroidy - sok z marchwi i szpinaku,
  • Kamienie nerkowe - sok z cytryny wciśnięty do gorącej wody,
  • Krosty i pryszcze - sok ze szpinaku,
  • Łuszczyca - sok z marchwi, szpinaku, dyni,
  • Nerwica - sok z marchwi, selera i pietruszki,
  • Ból oczu - sok z marchwi,
  • Reumatyzm - sok z marchwi i szpinaku,
  • Zaćma - sok z marchwi, selera i pietruszki.