Czerwona jarzębina twój magazyn zdrowia
Jesteśmy wielkimi wielbicielami jarzębiny (łac. Sorbus aucuparia). To nie tylko bardzo piękne drzewo, ale też prawdziwy magazyn zdrowia. Dawniej jarzębina uważana była za symbol szczęścia w rodzinie. Mówiono, że duch jarzębiny przepędza choroby i jest środkiem chroniącym przed wszelkimi urokami. Gałązkami jarzębiny ozdabiano stoły, przetwarzano ją z cukrem i miodem, kiszono i suszono.
Jak stosowano jarzębinę na świecie?
Niegdyś na Ukrainie przygotowywano jarzębinową pastę - mrożone owoce rozgniatano drewnianą łyżką i mieszano z cukrem pudrem.
Nasi przodkowie pisali o tym, że jagody jarzębiny, szczególnie te zerwane po przymrozkach, wymieszane z mąką i modem i upieczone w piekarniku, mają taki sam przyjemny smak jak przygotowywane z nich w cukrze cukierki, którymi ozdabiano nawet stoły bogaczy.
Ta zaskakująca jagoda może pomóc przy wielu chorobach.
Jagody jarzębiny posiadają działanie moczopędne, napotne, przeciwkrwotoczne, żółciopędne.
Wykorzystywano je w Bułgarii przy leczeniu kamieni w nerkach, przy reumatyzmie, a także jako środek przeczyszczający.
Na Węgrzech leczono nimi czerwonkę.
Norwegowie wykorzystywali jarzębinę jako środek gojący, a także przy obrzękach.
W jaki sposób podajemy jarzębinę leczniczo?
- W formie puree owoce stosuje się przy utracie apetytu i zaburzeniach żołądkowych. Trzeba kilka razy dziennie dodawać je po 1/2 -1 łyżeczce do herbaty, dzięki czemu wzrasta wyodrębnianie soku żołądkowego.
- Wywarem z kwiatów w medycynie ludowej leczy się nadczynność tarczycy i stosuje się go jako środek przeciwkaszlowy. Sok jarzębinowy jest bardzo pożyteczny przy gruźlicy, ponieważ owoce jarzębiny zawierają sorbit, to są też polecany przy cukrzycy.
- Jarzębina - to świetny środek witaminowy i tonizujący, pod względem zawartości karotenu - prowitaminy A, przewyższa liczne gatunki marchwi.
- Do przygotowania multiwitaminowej herbaty trzeba wziąć 1 łyżkę rozdrobnionej mieszaniny suszonych jagód jarzębiny i dzikiej róży ( łac. Rosa canina) i zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić w termosie na 12 godzin. Dla poprawy walorów smakowych można dodać miód.
- Przy kruchych naczyniach można przyjmować świeżo wyciśnięty sok po 1 łyżce 304 razy dziennie.
- Przy anemii 2 łyżeczki owoców jarzębiny należy zalać 2 szklankami wrzątku, odstawić na 1 godzinę i przecedzić. Tę ilość wypić w 3-4 dawkach w ciągu dnia.
- Sok jarzębinowy przyjmuje się jako środek żółciopędny przy zapaleniu pęcherza moczowego (zapaleniu woreczka żółciowego) po 1 łyżeczce pół godziny przez jedzeniem. Owoce jarzębiny wyprowadzają z organizmu szkodliwe substancje i posiadają działanie przeciwobrzękowe.
- Dla podwyższenia kwasowości soku żołądkowego przygotowuje się napar albo sok : 400 g jagód trzeba rozetrzeć w moździerzu, zalać 2 l przegotowanej wody i odstawić na 4 godziny, następnie potrząsnąć, przecedzić i dodać cukier albo miód do smaku.
- Przy hemoroidach i zaparciach przez kilka tygodni należy pić 3 razy dziennie po 70-100 g świeżo przygotowanego soku jarzębiny z miodem; każdą porcję soku popijać 0,5 -1 szklanką zimnej, przygotowanej wody.
- Jeszcze w czasach starożytnych ludzie zauważyli, że owoce jarzębiny posiadają właściwości odkażające. Do wody wrzucali gałązkę jarzębiny, dzięki czemu woda miała przyjemny smak i przez długi czas się nie psuła. W tym celu polecano przesypać tłuczonymi liśćmi jarzębiny suszone owoce i warzywa.
- Uwzględniając to, że świeże liście wykazują działanie przeciwgrzybicze, dokładnie rozciera się je i przykłada do chorych miejsc, a następnie przymocowuje bandażem. Opaskę trzeba zmieniać co 12 h.
- Przy obfitych miesiączkach, wywołujących spadek hemoglobiny, niezbędne jest przyjmowanie naparu ze świeżych albo suszonych jagód jarzębiny: 2 łyżki jagód trzeba zalać 0,5 l wrzątku, odstawić do ostygnięcia i pić w ciągu dnia zamiast wody.
- Maskę z rozgniecionych świeżych owoców, wymieszanych ze śmietaną, stosuje się do odżywienia skóry twarzy.
Istnieje też ludowy środek dla pozbycia się brodawek:
Na brodawkę należy nanieść masę z surowych jagód jarzębiny, przymocować na noc opatrunkiem, a rano dane miejsce przemyć.
Procedurę przeprowadza się 8-10 razy.
Należy pamiętać, że zdarza się indywidualna wrażliwość na świeże owoce i sok jarzębinowy, a także, że jest ona przeciwwskazana przy skłonnościach do biegunek.