Dlaczego warto jeść cebulę?
2021-03-29
Poniżej znajdziesz kilka powodów dla, których warto spożywać cebulę:
- 1. zwiększa odporność organizmu na choroby (jest bogata w siarkę);
- 2. łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi;
- 3. zawiera witaminy i mikroelementy, których wartość była doceniana przez całe wieki (choroby przy leczeniu szkorbutu przez więźniów i marynarzy). Liście cebuli zawierają: 25-90 mg% witaminy C, 1,3-5,9 mg% prowitaminy A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy;
- 4. pobudza apetyt przyśpieszając wydzielanie się sków trawiennych,
- 5. zapobiega rozszerzeniu się procesów trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminuje gazy i reguluje wypróżnienia,
- 6. zmniejsza zawartość cukru we krwi,
- 7. wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok z cebuli).
- 8. niszczy pasożyty, zwłaszcza owsiki,
- 9. ma korzystne działanie na zapalenia skóry, pomaga w leczeniu ran i oczyszcza je,
- 10. według amerykańskich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.
Wzrost HDL osiąga się przy spożywaniu cebuli, czosnku w stanie surowym, bez masła. Im ostrzejszy smak, tym lepsze działanie. Zawarte w nich związki chronią też naczynia przed negatywnym wpływem cholesterolu i tłuszczów. Składniki zawarte w cebuli i czosnku mają działanie aspirynopodobne - hamują wytwarzanie specjalnych czynników zapalenia - prostaglandyn i tromboksanu. Odpowiedzialne one są również na działanie przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe.