Dlaczego warto jeść ryby?
Mięso ryb jest doskonałym źródłem pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. To podstawowy składnik, będący budulcem naszych mięśni, skory i włosów, nie powinno więc go zabraknąć w naszej diecie. Zawiera ono również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Które ryby warto jeść?
Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Jesienią oraz zimą, gdy dopada cię chandra, sięgaj po takie ryby jak: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, pstrąg.
Ryby tłuste są natomiast dobrym źródłem witaminy D i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powinniśmy się ich bać będąc na diecie, wspomagają one bowiem odpowiednie reagowaniu mózgu na wytwarzany przez tkankę tłuszczową hormon - leptynę, która wpływa na apetyt i reguluje poziom stężenia glukozy we krwi.