Jabłkowy ocet i 6 ludowych środkow na żylaki
2019-09-19
Jabłkowy ocet sprzyja pracy naczyń krwionośnych i wykształceniu czerwonych krwinek. Wykorzystuje się go przy żylakach: smaruje się nim chorobowo zmienione miejsca codziennie, rano i wieczorem, jednocześnie wypijając 203 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżeczek octu do każdej szklanki.
6 ludowych środków na walkę z żylakami
1. Napar z liści i kory leszczyny (łac. Corylus): 1 łyżka rozdrobnionego surowca na szklankę wrzątku. Przyjmować po 1/3-1/4 szklanki 3-4 razy dziennie, przed jedzeniem,przy żylakowatych zmianach żył, zapaleniu żył, troficznych owrzodzeniach goleni i włosowatych zmianach.2. Przed snem robić ciepłe nożne kąpiele z rośliną szaroty błotnej (łac. Gnaphalium uliginosum). Pomagają przy różnych zakrzepach. Tak samo pożyteczne są ogólne kąpiele z szarotą.
3. 100 g zmielonej gałki muszkatołowej zalać 0,5 l wódki, odstawić na 10 dni, codziennie mieszając, przefiltrować i przyjmować po 20 kropel 3 razy dziennie, 30 minut przez jedzeniem. Wypić jedną butelkę, zrobić przerwę na 7-10 dni i robić tak do całkowitego wyleczenia. To jeden z najsilniejszych środków, dających dobre rezultaty w leczeniu żylaków i zakrzepowego zapalenia żył.
4. Do leczenia żylaków można wykorzystać dobrze dojrzały pomidor. Rozciąć go na cząstki i przyłożyć je do zmienionych chorobowo żył. Po 3-4 godzinach zastąpić te kawałki świeżymi.
5. Roślina krwawnika (łac. Achillea millefolium) 50g, kwiaty kocanek piaskowych (łac. Helichrysum arenarium) 200g, liście borówki (łac. Vaccinium) 100g, kora kruszyny,łac. Frangula alnus) 100g, liście brzozy (łac. Betula) 1oog. 1 łyżkę rozdrobnionej mieszanki zalać 300 ml wrzątku, gotować przez 5 mniut. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny. Przyjmować w ciepłej postaci po 0,5 szklanki 3 razy dziennie 15-20 minut przed jedzeniem. Stosować przy zakrzepowym zapaleniu żył. Ostatnie 3 recepty można wykorzystać konsekwentnie jedną po drugiej, szczególnie w ciężkich przypadkach.
6. Przy zakrzepowym zapaleniu żył zebrać tylko zielonkawo-żółte szyszki chmielu (łac. Humulus), wysuszyć je. zaparzać według proporcji 1-2 łyżki (w zależności od stanu chorego) na szklankę wrzątku: gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, przecedzić. Całą dawkę wypić w 2-3 porcjach w ciągu dnia. najlepiej wieczorem, ponieważ w ciągu dnia przy leczeniu chmielem objawia się jego uspokajające, a nawet nasenne działanie.
Przed zastosowaniem należy za każdym razem zasięgnąć konsultacji lekarza rodzinnego lub prowadzącego nasze leczenie.