Jaka jest ta naturalna witamina C?
Już przed setkami lat brytyjscy żeglarze podczas dalekich wypraw zamorskich jedli cytryny, aby ustrzec się przed szkorbutem, śmiertelną chorobą wywołaną niedoborem witaminy C. Gdyż jeden owoc cytryny zawiera 40 miligramów witaminy C, a więc całą zalecaną jej dawkę dzienną.
Naturalna witamina C dla Ciebie
Nie musisz się raczej obawiać szkorbutu, ponieważ nasza dieta jest bogata w rozmaite źródła witaminy C, a świadome społeczeństwo wspiera się też odpowiednią suplementacją szczególnie w okresie gdy brakuję świeżych owoców i warzyw prosto z ogrodu.
Częściowy niedobór naturalnej witaminy C, z którym w naszych warunkach często się spotykamy powoduję: osłabienie, bladość skóry i błon śluzowych, pękanie naczyń włosowatych, bóle głowy, krwawienia z dziąseł i dużą wrażliwość na choroby zakaźne. Pamiętajmy że głównym źródłem witaminy C są warzywa i owoce.
Witamina C obniża poziom histaminy związku, który przyczynia się do tego że nos jest zapchany a oczy łzawiące.
Witamina C jest też silnym przeciwutleniaczem i wpływa na obniżenie poziomu rozproszonych cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami,które uszkadzają komórki organizmu ludzkiego przyczyniając się do powstawania nowotworów.
Jak wykazują badania kliniczne Witamina C chroni nas przed chorobami serca, a niski jej poziom może doprowadzić do zawału serca. Dzieję się to dlatego że utleniający się cholesterol atakowany przez wolne rodniki może zamieniać się w złogi, które zwężają światło tętnic.
Organizm wykorzystuję witaminę C do pobudzenia aktywności komórek odpornościowych i do wytworzenia kolagenu, substancji budulcowej dla tkanek która przyspiesza proces gojenia się ran i regenerację stawów.
Podsumowując regularne przyswajanie Witaminy C wpływa na:
- prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
- ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
- produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowej funkcji naczyń włosowatych ,skóry,dziąseł i zębów oraz chrząstek kości i stawów.
- zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
- pobudzenie prawidłowej przemiany energetycznej.
- prawidłowe funkcjonowaniu układu nerwowego.
- utrzymywaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
- Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza.
- regeneruję zmniejszoną formę witaminy E.