Jeżówka purpurowa, czyli echinacea na odporność i nie tylko
Jeżówka purpurowa (echinacea) jest stosowana we wszystkich chorobach związanych z obniżeniem naturalnej odporności organizmu oraz jego zatoksycznieniem. Indianie szeroko wykorzystywali tę roślinę po ukąszeniach wężów, epilepsji, posocznicy, rzeżączce, przeziębieniu, zapaleniu migdałków, zapaleniu gardła, zapaleniu dziąseł i jamy ustnej, ropnych ranach, oparzeniach, ospie, odrze, zapaleniu stawów, artretyzmie, zapaleniu korzonków nerwowych, łuszczycy, o także przy chorobach zębów i kobiecych narządów płciowych. Istnieją różne metody stosowania jeżówki - do leczenia wielu chorób rozdrobnione części rośliny należy wymieszać z miodem, przygotować olej leczniczy, wywary, lecznicze sałaty, ekstrakty.
Poznaj metody stosowania jeżówki
Liśćmi jeżówki purpurowej naciera się obrzęki i miejsca stanów zapalnych, sokiem leczy się owrzodzenia, rany ropne, spirytusowe nalewki wykorzystuje się do wilgotnych kompresów przy stanach zapalnych i dla gojenia się ran.
W czym tkwi tajemnica tak ogromnej siły zdrowotnej tej rośliny?
W jeżówce (echinacei) znajdują się olejki eteryczne, najpożyteczniejsze żywice, niezastąpione dla zdrowia człowieka kwasy organiczne, witaminy i najbardziej unikatowe naturalne przeciwutleniacze.
Ta ciekawa roślina jest nadzwyczaj bogata:
- w żelazo, niezbędne dla kształtowania czerwonych krwinek i poprawiające skład krwi,
- w wapń, wzmacniający kości i zęby, co jest dość ważne w starszym wieku,
- w krzem, niezbędny dla kształtowania zdrowych tkanek po operacjach.
Jeżówka purpurowa (echinacea) skutecznie podnosi odporność
Witaminy i mikroelementy, zawarte w jeżówce, podnoszą odporność, poprawiają przemianę materii, posiadają właściwości przeciwalergiczne, przeciwdrobnoustrojowe, moczopędne, antywirusowe i przeciwzapalne.
Jeżówka purpurowa (echinacea) podnosi odporność w następujący sposób - oczyszcza system limfatyczny, krew, wątrobę, nerki, zapobiega niszczeniu i wspomaga regenerację zdrowych komórek, walczy z bakteriami, wirusami, grzybami i chorobotwórczymi drobnoustrojami. Ta unikatowa roślina szybko leczy męska i damską niepłodność, otyłość, obniża i stopniowo w całości usuwa pociąg do alkoholu i palenia.
Jeżówkę (echinacee) należy pić w formie herbaty jesienią, zimą i wczesną wiosną. Latem można przygotowywać z niej smaczne lecznicze sałaty.
Przy wrzodach żołądka, kamieniach w nerkach przyjmuje się 10%-ową spirytusową nalewkę z wieloletnich korzeni i wszystkich pozostałych części rośliny.
Przy astmie oskrzelowej, zapaleniu płuc, kaszlu - spirytusową nalewką naciera się plecy, szczególnie pod łopatkami - przez 7 dni.
Roślina ta jest szeroko wykorzystywana w kosmetologii. Świeżym sokiem z liści i kwiatów jeżówki smaruje się przed snem skórę przy pigmentowych plamach, piegach, brodawkach, wągrach, liszajach,zmianach ropnych, które dzięki temu szybko i bez śladu znikają.
Domowe przepisy z wykorzystaniem jeżówki
Leczniczą herbatę z jeżówki pije się przy przeziębieniach, grypie, wrzodach, różnych stanach zapalnych, owrzodzeniach, egzemie, dla szybkiego powrotu do zdrowia po długotrwałej chorobie.
Do przygotowania leczniczej herbaty należy wziąć 3 świeże kwiaty albo 2 łyżeczki rozdrobnionych korzeni albo liści jeżówki, zaparzyć 0,5 l wrzątku i odstawić na 40 minut. Przyjmować herbatę po 1 filiżance w ciągu dnia dla profilaktyki i po 3 filiżanki na początku każdej choroby, żeby podnieść odporność i szybciej wyzdrowieć.
Ten napój spowalnia też procesy starzenia się, doskonale oczyszcza i odmładza cały organizm. Jeżówkę przyjmuje się zazwyczaj maksymalnie miesiąc, następnie robi się przerwę. Takie przerwy zmuszają nasz organizm do intensywniejszej pracy.
Wywar z jeżówki jest pomocny przy wrzodach żołądka, bólach głowy i stawów, obrzękach; normalizuje ciśnienie krwi, poprawia wzrok i stan ogólny organizmu, podnosi apetyt i nastrój. Wywar ten jest niezastąpionym środkiem na przeziębienia i grypę.
Wywar: 1 łyżkę świeżych lub suszonych liści, rozdrobić, zaparzyć szklanką wody i ogrzewać na parze wodnej. Odstawić do naciągnięcia. Pić 1/3 filiżanki trzy razy dziennie przed jedzeniem.
Nalewka na spirytusie leczy gruczolaka prostaty, stany zapalne układu moczowo-płciowego, kobiece procesy zapalne, zaparcia, skurcze naczyń, wrzody żołądka, nieżyt żołądka, poprawia procesy wymienne w organizmie.
Do przygotowania nalewki doświadczeni zielarze polecają rozdrobnione, świeże albo suszone liście jeżówki zalać spirytusem albo wódką w proporcji 1:10 i odstawić na 10 dni. Nalewkę trzeba przyjmować po 25-30 kropel 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Napar z jeżówki zwiększa energię, zmniejsza zmęczenie, podnosi odporność na różne przeziębienia, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym.
Napar przygotowuje się tak: 30 g świeżych albo suszonych kwiatów jeżówki należy zalać 0,5 l wrzątku i gotować przez 10 minut w zamkniętym naczyniu. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin. W ciągu tego czasu do napary przechodzą wszystkie witaminy, sole mineralne i aktywne biologicznie substancje, zawarte w kwiatach. Po przecedzeniu do naparu można dodać cukier, miód, sok jagodowy. Napar pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie.
Sałata z jeżówki jest pożyteczna przy anemii, awitaminozie, bólach głowy - zwiększa aktywność i poprawia skład krwi.
Rozdrobnione liście jeżówki zalej olejem roślinnym, dodaj koper, pietruszkę i drobno pokrojone warzywa.
Jeżówka w połączeniu z miodem jest szczególnie efektywna przy silnym bólu głowy, chronicznym zmęczeniu, awitaminozie, podwyższonym ciśnieniu. Ta mieszanina normalizuje sen, doskonale uspokaja system nerwowy. Sproszkuj wszystkie części rośliny i wymieszaj z miodem w proporcji 1:3. Przyjmuj z herbatą 2-3 razy dziennie.