Kiwi - doskonały owoc na obniżenie ciśnienia krwi
Kiwi, czyli owoc aktinidii, narodziło się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywało się chińskim agrestem. Swoją obecną nazwę zyskało oficjalnie dopiero w 1974 roku.
Kiwi obniża ciśnienie krwi
Kiwi może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego - przekonują norwescy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. W ich ośmiotygodniowym eksperymencie wzięła udział grupa osób z nadciśnieniem. Badani, którzy spożywali 3 kiwi dziennie, mieli ciśnienie skurczowe średnio o 3,6 mmHg niższe niż u pozostałych.
Owoce kiwi bogate w potas i witaminę C
Takie wyregulowanie ciśnienia krwi nie powinno nikogo dziwić, ponieważ kiwi jest skarbnicą potasu - w 100 g znajduje się aż 312 mg tego obniżającego ciśnienie pierwiastka. Poza tym badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu z Oslo wykazały, że owoce kiwi włączone do zwykłej diety, hamują sklejanie się płytek krwi (a tym samym mogą zapobiegać zakrzepom). Ponadto bardzo obniżają poziom trójglicerydów.
Pamiętajmy że jeden owoc kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u zdrowego człowieka!