Koronawirus COVID-19 w pigułce
2020-03-21
Na początku stycznia 2020 roku, został zidentyfikowany nowy koronawirus COVID-19 (2019-nCoV) jako czynnik zakaźny powodujący wybuch wirusowego zapalenia płuc w Wuhan w Chinach. Pierwsze przypadki choroby wystąpiły w grudniu 2019 roku.
Czym są koronawirusy?
Koronawirusy posiadają osłonkę oraz pojedynczą nić RNA, są szeroko rozpowszechnione wśród ludzi i innych ssaków lub ptaków. Mogą powodować infekcje układu oddechowego, jelit, wątroby oraz zburzenia o podłożu neurologicznym.Obecnie wyróżnia się sześć gatunków koronawirusów wywołujących infekcje u człowieka. Czetery z nich - 229E, OC43, NL63 i HKU1 - są powszechne i zazwyczaj powodują typowe objawy przeziębienia u osób z prawidłową odpornością. Dwa pozostałe szczepy budzące obecnie najwięcej emocji, to wirus zespołu ciężkiej niweydolności oddechowej SARS-COV, oraz wirus bliskowschodniego zespołu oddechowego MERS-COV, mogą one wywołać szereg ciężkich objawów, a w ich następstwie doprowadzić do śmierci.Objawy koronawirusa
Koronawirusy są wirusami powodującymi zakażenia człowieka oraz zwięrząt. Typowymi objawami zakażenia są: objawy ze strony układu oddechowego, kaszel, duszność,trudności w oddychaniu oraz towarzysząca gorączka. Zakażenie może przyczynić się do zapalenia płuc, ciężkiej niewydolności oddechowej, niewydolności nerek, a nawet zgonu.Zapobieganie rozprzestrzenianiu się koronawirusa
Standardowe zalecenia dotyczące zapobiegania w rozprzestrzenianiu się infekcji wirusowej w tym COVID-19 obejmują: systematyczne mycie rąk, zakrywanie ust i nosa podczas kaszlu oraz kichania, dokładne gotowanie mięsa i jaj, oraz produktów odzwierzęcych. Należy unikać bliskiego kontaktu z osobami, które mają objawy chorób układu oddechowego, takie jak kaszel lub kichanie.
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2020