Lecznicza dieta dla tarczycy
Niewielka w swoich rozmiarach tarczyca, znajdująca się w obrębie szyi, z przodu i po bokach tchawicy, odgrywa bardzo ważną rolę w czynnościach całego organizmu. Tarczyca jest inaczej nazywana gruczołem młodości: wspierając jej prawidłowy stan, przedłużamy swoją młodość. Choroby tarczycy mogą przebiegać z objawami wzrostu jej funkcji (nadczynność tarczycy) albo obniżenia (niedoczynność tarczycy). Najbardziej popularna choroba tarczycy - to wole, objawiające się powiększeniem tarczycy, przy czym wole może być związane zarówno z hiper - jak i hipofunkcją tarczycy.
Przy dyfuzyjnym toksycznym wolu tarczycy
Choroba Gravesa-Basedowa, nadczynność tarczycy - to choroba uwarunkowana nadmierną sekrecją hormonów tarczycy przy jej dyfuzyjnym powiększeniu. Z powodu nadmiernej ilości tarczycowych hormonów tyroksyny i trójodotyroniny w organizmie powstaje nadczynność tarczycy. Kobiety chorują na na chorobę Gravesa-Basedowa 10 razy częściej niż mężczyźni, przy czym na ogół w przedziale wiekowym 20-50 lat. Chorzy stają się drażliwi, skarżą się na przyspieszone bicie serca,ból w okolicy serca, zadyszkę przy wysiłku fizycznym, utratę wagi, zaburzenia snu, potliwość, problemy żołądkowo-jelitowe. Rozwój wytrzeszczu w połączeniu z blaskiem oczu nadaje choremu charakterystyczny wygląd.
Przy nadczynności tarczycy wzmaga się przemiana materii i zużywanie energii, pojawia się rozkład białka i tkanki tłuszczowej, w wątrobie i mięśniach maleją zapasy glikogenu, wzrasta wyodrębnianie potu, co wywołuje pragnienie. W związku ze zmianą przemiany materii wzrasta zapotrzebowanie na witaminy.
Chorzy na dyfuzyjne toksyczne wole wymagają wzmocnionego odżywiania z uwzględnieniem masy ciała. Zalecana jest dieta o zwiększonej energetyczności - o 20-30% w porównaniu z fizjologicznymi normami. Należy równomiernie zwiększyć ilość białek, tłuszczów i węglowodanów w diecie. Wasz spożywczy jadłospis powinien być urozmaicany, jednak należy zwiększyć w odżywianiu ilość nabiału, który staje się źródłem pełnowartościowych białek , łatwo przyswajalnych tłuszczów i wapnia, a także bogatych w jod owoców morza i ryby morskiej oraz produktów zawierających witaminy i potas.Oprócz tego trzeba dodatkowo przyjmować kompleksy multiwitaminowe i mineralne.
Na pierwszy rzut oka zalecenie zwiększenia w jadłospisie produktów bogatych w jod może wydawać się dziwne, przecież to właśnie bierze udział w wykształcaniu hormonów tarczycy, których i tak jest dużo przy dyfuzyjnym toksycznym wolu. Jednak chodzi o to, że nadmiar jodu hamuje wykształcanie hormonów tarczycowych i w leczeniu kompleksowym tej choroby specjalnie stosuje się preparaty jodu.
Ponieważ u chorych na toksyczne wole widoczna jest zwiększona częstotliwość rytmu serca i nadpobudliwość nerwowa, to w odżywianiu trzeba powstrzymywać się od pikantnych produktów, pobudzających napojów, mocnych wywarów mięsnych i rybnych. Mięso i rybę trzeba na początku gotować, a dopiero potem dusić albo piec. Posiłki należy jeść 4-5 razy dziennie, jednak można i częściej.
Przyjmowanie płynów nie jest ograniczone, ale warto wykorzystać napoje, które zaspokajają pragnienie. Może to być woda z dodatkiem soku cytrynowego albo kwasu askorbinowego, z cytryną albo ekstraktem z żurawiny ( łac. Oxycoccus), z dodatkiem kwaśnych soków owocowych i jagód. Można też wykorzystać niesłodzone wywary z suszonych owoców dzikiej róży ( łac. Rosa canina), kompoty, fermentowane produkty mleczne. Przy ciężkiej nadczynności tarczycy zdarzają się biegunki, uwarunkowane intensyfikacją perystaltyki jelit i wskutek tego złym trawieniem. W tym przypadku pożyteczne są wywary i kisiele z czarnej jagody ( łac. Vaccinium), czeremchy ( łac. Padus avium), pigwy ( łac. Cydonia oblonga), gruszek, derenia ( lac. Cornus mas), kleiki, przetarte kasze. Te potrawy i napoje, spowalniające motorykę jelit, należy przyjmować w ciepłej postaci.
Receptury zielarzy na schorzenia tarczycy
- Rozetrzyjcie drewnianym tłuczkiem aronię (łac. Aronia) z cukrem, wzięte w stosunku 1:1. Przyjmujcie po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
- Owoce akka (łac. Acca) i cytryny (pestki usuńcie), wzięte w równych ilościach, zatrzyjcie na tarce. Przyjmujcie 3 razy dziennie po 1 łyżce pół godziny przed jedzeniem, dodając do smaku cukier trzcinowy.
- Szklankę rozdrobnionych przegród orzechów włoskich (łac. Juglans regia) zalejcie 300 ml spirytusu i odstawcie w ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedźcie i przyjmujcie po 40 kropel dziennie.
Ludowe receptury na gruczoł tarczycy
Dojrzałe jabłka wielu gatunków zawierają znaczną ilość jodu, dlatego są uważane za jeden ze środków profilaktyki choroby Graves-Basedowa.Szczególnie bogate w jod są pestki jabłek. Przy wolu należy jeść pestki jabłkowe po kilka sztuk w ciągu dnia. Wymieszajcie 2 części głogu (łac. Crataegus) i po 1 części serdecznika (łac. Leonorus cardiaca), mięty pieprzowej (łac. Mentha piperita) i waleriany (łac. Valeriana). 1 łyżkę mieszanki zalejcie szklanką wrzątku. Przyjmujcie po pół szklanki takiego naparu 3 razy dziennie przed jedzeniem - przy lekkiej formie wola z symptomami nadpobudliwości nerwowej.
Co stosujemy przy niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy - to choroba spowodowana obniżeniem funkcji tarczycy i zmniejszeniem wykształcania hormonów tarczycowych. Przyczyny choroby mogą być różne: choroby związane z deficytem jodu, uszkodzenie tarczycy w rezultacie procesu zapalnego, ingerencji operacyjnej, leczenia radioaktywnym jodem, a także wrodzony niedorozwój gruczołu. Przy niedoczynności tarczycy procesy wymienne spowalniają, powstają obrzęki, widoczna jest skłonność do otyłości, oczy są osadzone głęboko, dla chorego charakterystyczna jest powolność, zahamowanie, obojętność wobec otoczenia. Niepokoi wrażliwość na zimno, bóle mięśni, długotrwałe zaparcia.
Najważniejsze w leczeniu niedoczynności tarczycy jest stosowanie diety z umiarkowanie obniżoną kalorycznością - o 10-20 % w porównaniu z fizjologicznymi normami. Należy ograniczać tłuszcze i węglowodany przy fizjologicznie prawidłowym poziomie białka w jadłospisie. Trzeba wykluczyć produkty bogate w sól kuchenną, zmniejszyć konsumpcję płynów. Przy niedoczynności tarczycy zakłócona zostaje wymiana tłuszczów i cholesterolu, wzrasta koncentracja cholesterolu we krwi, dlatego ilość tłuszczu w jadłospisie należy zmniejszyć, przed wszystkim rezygnując z twardej margaryny, tłustych produktów mięsnych i nabiału. Do diety należy włączyć potrawy umiarkowanie stymulujące sekrecję żołądkowego soku, a także posiadające właściwości przeczyszczające, sprzyjające wypróżnieniu jelit. Szczególnie ważne są tu warzywa, owoce, jagody, och soki, a także fermentowane napoje mleczne.
Receptury zielarzy
50g suszonego proszku z listownicy (łac. Laminaria) zalej szklanką wrzątku, odstaw do całkowitego napęcznienia proszku, następnie przecedź, rozdrobnij i dodaj 10 rozdrobnionych orzechów włoskich, 1 łyżkę rozdrobnionego czosnku i olej lniany. Zmiel 300 g orzechów włoskich, rozetrzyj na proch 50 g owoców anyżu (łac. Pimpinella anisum) i 50 g suszonych wodorostów (fukus albo listownica). Składniki wymieszaj, dodaj 100 g ugotowanego na parze i rozgniecionego na papkę czosnku. Przyjmuj 3 razy dziennie po 1 łyżce 20 minut przed jedzeniem.
Przy schorzeniach z deficytem jodu
Schorzenia, którym towarzyszy niedobór jodu, są uwarunkowane zaburzeniami funkcji tarczycy z powodu niewystarczającej ilości jodu w organizmie, niezbędnego do wykształcania jej hormonów. Wśród chorób z niedoborem jodu najczęściej spotykane jest endemiczne wole. Dobowe fizjologiczne zapotrzebowanie na jod dla ludzi dorosłych wynosi 150 mg, dla ciężarnych i karmiących matek - 200 mg. Na całym świecie za najlepszy sposób profilaktyki takich chorób uważa się wykorzystywanie jodowanej soli kuchennej, oczywiście z umiarem.
Przed zastosowaniem należy za każdym razem zasięgnąć konsultacji lekarza rodzinnego lub prowadzącego nasze leczenie.