Miód to jeden z niewielu produktów spożywczych, które się nie psują
2019-02-18
Czy wiecie że podczas wykopalisk w Gruzji w 2012 roku znaleziono dzban miodu liczący 5500 lat. Miód wciąż nadawał się do spożycia! Był skrystalizowany - to naturalny efekt po takim czasie. Wystarczyło jednak wstawić go naczynia z ciepłą wodą, żeby odzyskał dawną konsystencję. Miód znajdowano również w grobowcach faraonów. Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 mln razy na kwiatach lub liściach. Jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.
A teraz kilka ciekawostek o pszczołach:
- skrzydełka pszczół uderzają 190 razy na sekundę;
- pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego;
- energia zawarta w 30 gramach miodu, pozwoliłaby pszczole oblecieć kule ziemską;
- pszczoła w ciągu życia produkuje 1/12 łyżeczki miodu;
- zamknięty miód nigdy się nie psuje;
- tylko pszczoły produkują pożywienie dla człowieka;
- królowa pszczół może żyć 7 lat;
- pszczoły mają precyzyjną nawigację, po przestawieniu ula o kilka metrów, będą krążyć nas poprzednim miejscem,
- bez pszczół ludzkość wyginęłaby w ciągu czterech lat.
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2019