Nalewka orzechowa na żołądek i nie tylko
Nadchodzi pora zrobienia doskonałej nalewki, która przez cały rok posłuży nam jako świetny lek na dolegliwości żołądkowe, wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe, kłopoty gastryczne i młot na pasożyty itp. Orzechówkę sporządzamy z zielonych orzechów włoskich, które wewnątrz mają jeszcze mleczko.
Składniki i sposób przygotowania nalewki
- 8-10 zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich,
- 1 litr czystej wódki,
- łyżka cukru.
Orzechy, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupka, kroimy na plasterki wraz z zieloną, zewnętrzną łupiną i wsypujemy do słoja. Zalewamy wódką, zamykamy korkiem i pozostawiamy na 3-4 tygodnie. W tym czasie płyn staje się ciemnobrunatny. Nalewkę przelewamy do butelek i po opisaniu przechowujemy na wypadek choroby. Kieliszek takiej nalepki w przypadku dolegliwości gastrycznych okazuje się bardziej skuteczny niż leki farmakologiczne. Istnieją też stare przepisy, które pozwalają na przygotowanie orzechówki będącej doskonałym napojem alkoholowym.
Po oddzieleniu się brunatnego płynu od orzechów, zasypujemy orzechy cukrem i pozostawiamy je na 2 tygodnie aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wytworzony syrop zalewamy przez lejek z watą do naczynia z poprzednio zlanym ekstraktem, mieszamy i pozostawiamy do sklarowania. Wyklarowaną wódkę przelewamy przez lejek z watą do butelek. Nalewkę taką możemy spożywać najwcześniej po roku, najlepsza jest po odstaniu 7 lat.