Opuncja figowa redukuje cukier
Opuncja figowa (po hiszpańsku: Tuno indio) to roślina zaliczana do kaktusów występuję w ponad 100 odmianach rośnie głównie w Ameryce i wyspach atlantyckich. Do europy dotarła, prawdopodobnie za sprawą Krzysztofa Kolumba, który nazwał ją figą indyjską.
Opuncja figowa redukuje cukier i posiada bogate składniki odżywcze
Opuncja figowa (łac. Opuntia ficus indica) zawiera wapń, magnez i wit.C. Redukuje poziom cukru we krwi, a błonnik w niej zawarty wiąże i pomaga wydalić tłuszcze.
Opuncja figowa, która odmiana jest najlepsza?
Dobre do jedzenia są opuncje koloru żółtego, pomarańczowego lub czerwonego, lekko miękkie w dotyku. Najzdrowiej jeść je surowe. bezpośrednio po obraniu. Możesz wycisnąć z opuncji gaszący pragnienie sok.
Owoc świetnie smakuje jako składnik sałatek owocowych, dodatek do owsianki i lodów. Nadaje się na dżemy i galaretki, do dekoracji deserów, jako składnik ciasta.