Rzodkiewka - cudowne warzywo
2019-02-18
Wartości odżywcze rzodkiewki, choć to stosunkowo małe warzywka i nie wyglądające na bogactwo składników odżywczych, zawierają bardzo duże ilości ważnego składnika mineralnego - potasu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie mięśnia sercowego oraz układu nerwowego.
Rzodkiewka - cudowne warzywo
Rzodkiewka wzmacnia jednocześnie koncentrację i procesy zapamiętywania. Ponadto w jej składzie znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, cynk oraz mangan tworzące równie bardzo ważne elementy organizmu ludzkiego. Wśród nich jest także siarka będąca ważnym składnikiem, który wpływa na wygląd włosów i cery. Rzodkiewka posiada także ważny do prawidłowej pracy jelit błonnik, a spożycie 100 g rzodkiewki, wzbogaca organizm jedynie o 21 kcal.
Rzodkiewki są super - Chrupmy je zatem ze smakiem!
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2019