Soki - Witaminy przez cały rok
Dzisiejsze technologie produkcji i pakowania pozwalają przez długi czas przechowywać owocowe i warzywne soki i nektary bez utraty ich jakości i bez dodawania konserwantów. Jednak najlepszy jest świeżo wyciśnięty sok z naturalnych warzyw i owoców, najlepiej wyciskany razem z miąższem.
Sok z pomarańczy
Sok pomarańczowy przewyższa większość innych soków pod względem zawartości witaminy C, wzmacniając odporność człowieka. Jest niezastąpiony w mokrą i chłodną pogodę, kiedy istnieje wielkie niebezpieczeństwo przeziębienia. Uważa się, że optymalna dawka witaminy C wynosi 200-300 mg dziennie, a minimalna 60 mg.
Sok z grejpfruta
Sok grejpfrutowy pobudza apetyt, poprawia proces trawienia, jest polecany przy chorobach układu żołądkowo-jelitowego, przy umysłowym i fizycznym przemęczeniu. Grejpfrut to nie tylko bogate źródło witaminy C, ale zawiera on także witaminy P,D, B1, kwas cytrynowy. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, poprawia sen.
Sok z jabłek
Sok jabłkowy pomaga zmniejszyć zmęczenie, podnosi umysłową zdolność do prawy. Wyniki licznych badań pokazują, że substancje pektynowe, które są zawarte w jabłkach, obniżają poziom cholesterolu we krwi, spowalniają proces gromadzenia się tłuszczu. Pektyny absorbują metale ciężkie.
Sok z winogron
Sok winogronowy zawiera duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów, które zapobiegają rozkładowi w organizmie substancji białkowych, sprzyjają oszczędnemu wydatkowaniu tłuszczów. Neutralizuje substancje trujące w jelitach, wpływa na ich rozkład i usuwanie z organizmu, aktywizuje sekrecyjne działanie nerek i woreczka żółciowego.
Sok z ananasa
Sok ananasowy znakomicie łagodzi fizyczne zmęczenie, poprawia pamięć, obniża pobudliwość nerwową, Znajduje się w nim bromelina, która sprzyja rozszczepieniu białek spożywczych, które zazwyczaj rozkładają się powoli i niecałkowicie, a to znaczy, że jest on pożyteczny w walce z nadwagą. Bromelina pomaga także jelitom niszczyć trwałe i szkodliwe bakterie. Sok ananasowy jest polecany przy przeziębieniach.
Sok z granata
Sok granatowy jest bogaty w cukry, kwas cytrynowy i jabłkowy, witaminy, sole mineralne, fitoncydy. Oczyszcza narządy wewnętrzne, stymuluje krwiotwórcze funkcje, podnosi odporność. Jest niezastąpiony przy anemii, nadciśnieniu, miażdżycy i chorobach dróg żółciowych, aktywnie pomaga przy przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli. Jest pożyteczny dla kobiet w ciąży.
Soki stosowane na poszczególne dolegliwości
Z warzyw i owoców szybko przygotujemy soki, które pomagają przy wielu dolegliwościach:
- Artretyzm - sok z dyni, sok ze szpinaku,
- Anemia - sok z marchwi, buraka i selera,
- Bezsenność - sok z marchwi, buraka i ogórka,
- Hemoroidy - sok z marchwi i szpinaku,
- Kamienie nerkowe - sok z cytryny wciśnięty do gorącej wody,
- Krosty i pryszcze - sok ze szpinaku,
- Łuszczyca - sok z marchwi, szpinaku, dyni,
- Nerwica - sok z marchwi, selera i pietruszki,
- Ból oczu - sok z marchwi,
- Reumatyzm - sok z marchwi i szpinaku,
- Zaćma - sok z marchwi, selera i pietruszki.