Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Uzupełniaj poziom żelaza i nie Daj się anemii

2021-03-27
Uzupełniaj poziom żelaza i nie Daj się anemii

W organizmie dorosłego człowieka powinno znajdować się 5 g żelaza (u dziecka 3-4 g). 60-70 % naszego "żelaza" żyje w hemoglobinie. Reszta - w enzymach wątroby i mięśniach. Warto wykonać dodatkowe badanie na poziom żelaza we krwi, jeżeli poziom hemoglobiny nie jest w normie.


Zapobiegaj anemii i uzupełniaj poziom żelaza!

Dzisiaj wiele dzieci cierpi z powodu anemii z niedoborem żelaza. Jak poradzić sobie z tą chorobą krwi?

Co to jest anemia?

To choroba krwi, prowadząca do zniszczenia erytrocytów - czerwonych krwinek. Istnieje wiele rodzajów anemii.

Najbardziej popularna (ponad 90% wszystkich diagnozowanych) - to anemia z deficytem żelaza. Powstaje wtedy, kiedy z różnych przyczyn w organizmie nie wystarcza żelaza, żywiącego erytrocyty - mikroelement ten napływa w niewystarczających ilościach albo jest źle wchłaniany.


Anemia najczęściej zaczyna się:

  • we wczesnym wieku - w pierwszych dwóch latach życia;
  • u nastolatek w okresie menstruacji;
  • u dziewcząt w okresie reprodukcyjnym - czyli wtedy, gdy miesiączkuje.


Jak objawia się anemia?

  • blada, chropowata skóra,
  • ociężałość i osłabienie mięśniowe (żelazo wchodzi w skład mioglobiny - "cegiełki" do budowania białka mięśniowego).
  • matowe, rozdwajające się, łamliwe paznokcie, często z białymi poziomymi plamami;
  • nadmiernie wrażliwa śluzówka;
  • częste choroby - żelazo pomaga dokonywać syntezy enzymów zapewniających prawidłową pracę układu odpornościowego.


Gdzie znaleźć to żelazo?

  • w jajkach, przy czym w jajkach przepiórczych jest więcej (3,2 mg), niż w kurzych (2,5 mg);
  • w każdym mięsie (od 1,4 mg do 3,5 mg, w zależności od gatunku) - najbardziej "żelazne" gatunki to - cielęcina, wołowina i królik.
  • z owoców - granaty, maliny, pigwa, kaki, zielone jabłka, suszone morele, suszone śliwki i rodzynki.
  • w dobrych suplementach diety tutaj polecamy naturalne - płynne preparaty żelaza, które są łatwo przyswajalne i nie powodują przykrych objawów ze strony przewodu pokarmowego.